Meld deg på nyhetsbrev Ønsker du å motta tilbud og kampanjer fra oss? Les mer

Bilturen fra Kongsvinger tar i underkant av en time, men er verdt hvert eneste sekund. Når man tror man har kjørt for langt er man nemlig nesten fremme. Finnskogtoppen ligger som en oase med utsikt over vakre Røgden, midt i tjukkeste Finnskogens mystikk og skjønnhet. Mindful yoga står på timeplanen, en stadig mer populær treningsform. Det kan neppe finnes noe mer fristende sted til å forene mentale og kroppslige teknikker for å skape balanse, ro, fokus og tilstedeværelse.

Artikkel fra glomdalen.no, august 2021
Tekst: Birgit Hauger
Foto: Siv Norheim

Det slår imot oss da vi kommer inn dørene. Roen. Stillheten. Luktene av både deilig mat og beroligende spa. Varmen. Vennligheten. Smilene fra daglig leder, Therese Appel i resepsjonen som ønsker velkommen.

Overlevelse i pandemien

Finnskogtoppen har i store deler av pandemien måttet holde stengte dører. Ca 60% av de ansatte er svensker som ikke har kunnet krysse grensen, og strenge regler har bydd på utfordringer i en lang periode.

-Vi har fantastiske eiere som virkelig bryr seg om Finnskogtoppen med hjertet sitt, sier Therese Appel rørt. Hun får ikke fullrost eierne som har gjort det mulig for stedet å overleve i denne tøffe tiden.

kjøkkenpersonale og daglig leder siv norheim 800SERVICE: Anders Ekeroth, kjøkkensjef, Cajsa Hedlund, kokk (i midten) og Therese Appel, daglig leder gjør alt de kan for at opplevelsene skal bli så gode som mulig for gjestene. Foto: SIv Norheim

-Vi har måttet tenke helt nytt. Nå er det sikkerhet som er førsteprioritering, for det skal være trygt og godt å komme hit, forteller hun. Nå opplever vi større pågang enn noensinne, og er fullbooket på flere events langt frem i tid, smiler hun. Filosofien til Finnskogtoppen har alltid vært velvære, stillhet og egenomsorg, men det har også skjedd store endringer siden vi startet. Det serveres nå både kjøtt, vin og kaffe, for det skal gi livskvalitet å være på et velværeopphold hos oss, smiler Appel.

Finnskogtoppen er omringet av vakker natur, og oser av harmoni, varme og vennlighet. Det er godt å komme hit, og det lengtes tilbake da man har reist.

gjest6 siv norheim 800FINNE ROEN: Gjestene som benytter seg av tilbudene, som for eksempel. yogaretreat, forteller at det handler om å få pauser i hverdagen og finne roen. Foto: Siv Norheim

-Hver dag har vi et innholdsrikt aktivitetsprogram med yoga, avspenning, styrketrening, guidede turmuligheter, og flere ganger i uken har vi foredrag og konserter. I tillegg tilbys det spabehandlinger fra terapeuter som har jobbet her i mange år. Jeg tror at covid-19 har gjort oss mer bevisst enn noen gang på at vi ikke skal ta ting for gitt. I tillegg har vi kanskje både lengtet etter, og kjent behov for velvære gjennom god og sunn mat, trening og stillhet - kroppene våre trenger det.

Service settes i høysetet på Finnskogtoppen, og Therese Appel og hennes kollegaer får hver eneste gjest til å føle seg velkommen, og ønsket som gjest. Varme og raushet preger hotellet.

Mindful yoga retreat

Finnskogtoppen arrangerer flere events og retreats som ofte blir raskt fullbooket. Finnskogens stillhet og natur gir et godt utgangspunkt for å finne roen – den indre roen, til å jobbe med egen mental og fysisk helse. For det er det mange av deltagerne ønsker; nemlig å finne ro og balanse inni seg selv. Kunsten med å få ned skuldrene og kvitte seg med hverdagens stress og jag står for mange høyt på ønskelisten. Mindful yoga er relativt nytt i Norge, og yogaretreaten rommer deltagere fra hele østlandet. Instruktøren, Elise Jansen kommer fra Stavanger, og kan fortelle om 38 års erfaring med yoga.

basseng4 siv norheim 800VELVÆRE: Finnskogtoppens filosofi har alltid vært velvære, kan daglig leder Therese Appel fortelle. Foto: Siv Norheim.

-Vi trenger å lære å være mer tilstede enn det vi er. Dette må øves på, og gjennom mindful yoga kan man trene evnen til å kjenne når ting har gått for langt samtidig som vi er i bevegelse. Jeg tror mange ikke kjenner etter når de er i ferd med å gå i veggen, og dette er nok noe mange strever med i dag. Vi lever i en hektisk hverdag, og mange sliter seg helt ut. Gjennom å lære et slikt verktøy som mindful yoga kan vi bedre lære å kjenne oss selv og når det er på tide å stoppe – før det har gått for langt, forteller hun ivrig.

-Vi trenger å bli flinkere på å sette grenser, kanskje spesielt vi kvinner bør jobbe mer med dette. I tillegg å kunne ta bedre valg for oss selv og kjenne etter hva det er jeg trenger her og nå.

Vær vågal!

-Når vi jobber aktivt med mindful yoga kreves det at vi tør å være tilstede og romme det vi kanskje ellers ville unngått. Da må vi nemlig bevege oss utenfor komfortsonen, og vi må være litt vågale. Når vi møter ubehageligheter i livet vårt er en vanlig mekanisme å flykte unna, og at man unngår det som er vanskelig ved å velge litt enkle utveier, eksempelvis gjennom mat, shopping, netflix serier, vin, trening eller annet som lett kan få oss hektet.

Gjennom en mindful yoga kan vi bli klar over hva som skjer inni oss selv, å bli bevisst på hva kroppen forteller. Jeg brenner for å lære mennesker til å kunne finne disse ressursene i seg selv. Det er er utrolig meningsfullt, stråler Jansen.

yogaretreat 800 siv norheimOFTE UTSOLGT: Aktivitetsprogrammene, som denne yogaretreaten er et eksempel på, blir ofte raskt utsolgt. Foto: Siiv Norheim

Pust som barometer

-Covid-19 har satt mennesker i alarmberedskap, og å kunne ha kontakt med vår fysiske kropp er viktigere enn noensinne, påpeker Jansen. Ved å stoppe opp av og til, kjenne pusten i kroppen og jorden under føttene vil vi kunne endre vår tankegang til å bli mer bevisste på her og nå. Pusten er selve ankeret til det som skjer i kroppene våre. Pusten er derfor et godt barometer på hva som skjer inni oss, men også på utsiden og rundt oss. Dette krever at vi er oppmerksomme på selve pusten og hva kroppen trenger. En ting er å kjenne etter dette da vi er i ro; når vi ligger og hviler for eksempel, men det blir enda mer utfordrende når vi skal kjenne etter dette samtidig som vi driver med yoga. Dette lærer deltagerne gjennom mindful yoga, og har derfor en stor grad av egenomsorg i seg. Finnskogtoppens beliggenhet og nærheten til naturen gjør det til et godt sted å jobbe med egenutvikling, forteller Elise Jansen.

utsikt 800RO OG UTSIKT: Finnskogtoppens beliggenhet gir ro i sjela, og utsikten understreker dette. Foto: Siv Norheim

Nydelig mat

Finnskogtoppen er spesielt kjent for deres fristende, sunne og velsmakende mat. Fargerike retter står lekkert dandert og lukter himmelsk lang vei. Det er lagt ned mye jobb i hvert eneste måltid, og det synes i et fyrverkeri av et fargehav på serveringsbordet! Det serveres mat som er laget med kjærlighet, og sammen med trening og natur er maten det som definerer Finnskogtoppen. Sunnhet har vært fokus i deres matpolitikk, samtidig som det er moderne og fristende. Maten skal være sunn, nyttig og god der den kommer fra et moderne og variert kjøkken. Med fokus på helhetlige retter med salater, grønnsaker og gode råvarer skal gjestene få en matopplevelse for kropp og sinn. Kjøkkensjef Anders Ekeroth, har stort fokus på variasjon av råvarer, og ønsker å servere gjestene matopplevelser med god kvalitet.

-Det er en stor glede å kunne presentere mat som både ser og smaker godt. Å kunne jobbe med mat og smaker som fremhever hverandre er spennende og gir motivasjon til stadig utvikling. Maten er viktig for oss – og for deg.

middag5 siv norheim 800MAT MED INNSATS: Det legges ned betydelig arbeidsinnsats i maten som serveres. Foto: Siv Norheim

frokost siv norheim 800FROKOST: Selv frokost bærer preg av gjennomtenkte råvarer og kvalitet. Foto: Siv Nerheim

 

 

MINDFUL YOGA

Mindful yoga innebærer å kombinere mindfulness og yoga, og handler først og fremst om hvor man legger sin oppmerksomhet. Selve ordet «mindfulness» har opprinnelse i det indiske ordet «sati» som betyr å være til stede med alle sansene og kroppen, og være våken og bevisst på sine følelser/intuisjon. Mindfulness handler derfor om å ha en tilstedeværelse eller et nærvær som man er oppmerksom på her og nå, i tillegg til å anerkjenne det som skjer med de tanker eller følelser som oppstår. For gjennom å akseptere tanker og følelser vi har vil måten vi tenker om dem kunne endres. I Hinduismen er ofte praksisen ment som en renselses- og endringsprosess for å kunne realisere sin sanne eksistens. 
(Kilde: MindfulyogaOslo, 2021)

YOGA

Yoga er en livsfilosofi og en åndelig disiplin. Det er en disiplin for kropp og sinn slik at vi kan ha det så godt at vi klarer å gjøre alt vi ønsker å gjøre. Det sies ofte at yoga betyr balanse. Yoga er avledet av sanskrit-ordet Yuj, som betyr å forene, binde sammen eller temme. Yoga forsøker å skape balanse mellom kropp og sjel, kropp og sinn. Yoga er et system for fysisk, mental og åndelig mosjon. Det finnes flere hundre forskjellige former for yoga med ulike yogaøvelser å utforske og utøve. Mennesker praktiserte en form for yoga allerede for 5–6000 år siden
(Kilde: Mediyoga, 2021; Store Norske leksikon, 2021)

FINNSKOGTOPPEN SPA & VELVÆREHOTELL

En time fra Kongsvinger, i dypeste Finnskogen, nært inntil svenskegrensen ligger Finnskogtoppen SPA & Velværehotell. Hotellet, som med sin varme og koselige preg har lagt til rette for å gjøre deg vel. Helse og velvære står i sentrum, med ønske om å inspirere til et sunt og godt liv. Finnskogtoppens filosofi er en kombinasjonen av trening, mental ro, nærvær til naturen, og sunn, ren mat som vil gi mer energi til hverdagen og livet. Finnskogtoppen opp dørene sine for første gang i 1991 med navnet «Helsetun». Gjennom årene har Finnskogtoppen utviklet seg til dagens Velværehotell.
(Kilde: Finnskogtoppen, 2021)

yoga5 siv norheim 800

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å motta tilbud og kampanjer fra oss?
Du kan når som helst melde deg av

Meld deg på nyhetsbrev

Gi velvære i gave - gi et gavekort

Bestill gavekort