Ingen kjenner Finnskogens perler og historie bedre enn Christer Nilsson og Einar Korbøl. Christer bor på den svenske delen av Finnskogen og har vært knyttet til Finnskogtoppen i 25 år. Einar er født og oppvokst på Svullrya og hadde Finnetunet som nærmeste nabo i oppveksten. Finnetunet ble dermed hans favoritt-lekeplass. 

Christer samler historier

Christer (66) har alltid interessert seg for finnekulturen og i 1995 begynte han å reise rundt for å gjøre intervjuer med eldre folk. 

– Det er viktig å snakke med de som har både kunnskap om kulturen og historier å fortelle, sier Christer. Jeg lærer noe nytt om finnekulturen for hvert intervju jeg foretar. Alle de 150 intervjuene jeg har gjennomført så langt er tatt opp på film. 

Christer er også med i «Spillet om innvandrerne», som spilles hver sommer under Finnskogdagene på Finnetunet. Han har spilt rollen som Niitahu-Jussi siden første oppsetning for 27 år siden.

Christer er også en ivrig friluftsmann og bruker mye av fritiden på å være ute i de dype skogene på Finnskogen, blant annet for å fange dyrelivet på film. Det har etter hvert bli mange fine sekvenser.

Einar – en ekte Finnskoging

Einar (69) er født og oppvokst på Svullrya og hadde Finnetunet så nært at han som smågutt brukte tunet som lekeplass. I dag bor Einar på Tjura ved Kirkenær, men jobber fortsatt 1 dag i uka på Finnskogtoppen som aktivitør. 

Historien, spesielt om Svullrya, kjenner han bedre enn de fleste. Hans hjerte banker ekstra for Svullrya og han er i sitt ess da han tar med seg gjestene på vandring her. - Finnskogen og Svullrya betyr mye for meg, sier Einar.

Ved siden av å ha vært lærer, har Einar vært knyttet til Finnskogtoppen som aktivitetsleder i 28 år. Einar er en svært god pedagog og vet å engasjere sitt publikum. 

Også Einar er en av rolleinnehaverne som har lengst fartstid i «Spillet om innvandrerne». Han har vært med fra første oppsetning, som var i 1992. 

Daglig leder Kjell Magne Nordvi sier bedriften kan prise seg lykkelig over å ha slike kapasiteter på Finnskogen i sine rekker, og at de vil fortsette i enda mange år. Einar skal faktisk få lage en aktivitetspark i skogenher som skal få bære hans navn. Christer skal gå av som vaktmester, men han fortsetter som aktivitetsleder. Både Christer og Einar fortsetter med sine foredrag på kveldstid.

Gi velvære i gave - gi et gavekort

Bestill gavekort